lauantai 21. toukokuuta 2016

Puuvene peruttu
Ihan ensimmäiseksi pitää kertoa, että molemmat päästiin saaristolaivurikurssin tentistä läpi. Jee! Eli teoriassa ollaan navigointikykyisiä. *selkään taputuksia*. Toisaalta ainakin S:lle valkeni vasta kurssilla, ettei veneellä ihan tosta vaan sinne päin ajella, vaan koko ajan pitää tietää tarkalleen, missä mennään. Ja muistaa, miten päin se kolmioviivain laitettiinkaan :) 

Poistettu kupari ja vaihdettu osa kylkirimoista.

Toisena kommenttina voisi todeta, että kyllä tähän on mennyt kaikki aika. Siis IHAN JOKA ILTA, VIIKONLOPPU JA VAPAAPÄIVÄ KULUNEEN VUODEN AIKANA! Sekä rahat. Omat ja lainatut. Huhhuh... Tulee tästä kuitenkin ihan huikean hieno mökki! Haaveilun avulla tätä jaksaa vääntää. Uusimpana haaveena on ajaa paatti rauhalliseen paikkaan ankkuriin, virittää valkoinen lakana mastoon ja videotykittää jotain leffaa alkusyksyn pimenevässä illassa kavereiden kanssa. Ja punkkulasi kädessä tietty.Tunkkausta kuidutusta ennen.

Suurin muutos sitten edellisten kuulumisten on, että päätimme kuitenkin kuiduttaa Havannan. Tuleehan siitä vankempi ja tosiaan huomattavasti helppohoitoisempi. Kuituveneillä on huono maine, mutta ei tätä myyntiin tehdäkään. Kuitua tulee vesirajan alle sellainen läjä, että voi talvehtia meressä ilman kupariakin. Pohjaan tehdään vielä lehtikuusesta saviköli, jolloin ei pienet pohjakosketukset haittaa jos/kun niitä joskus tulee. Kaikki on tehty siten, että vene pysyy kasassa ja kestää. Ja kun on kunnolla kuidutettu ammattilaisten toimesta, niin se tosiaan pysyy, eikä lähde kupruilemaan. Ilman hyvästä kiertämisestä on myös huolehdittu joka käänteessä, joten kosteus ei pääse tiivistymään mihinkään. 
Kittausta ennen kuidutusta

Paatti hiottu kuiduttamista varten. Huomaa kiiltävä potkuri.
Ihan ensin revittiin kuparit vesirajasta ja vaihdettiin kaikki huonot kylkirimat, koska ei haluttu jättää kuidun alle mitään potentiaalisia ongelmia. Osa rimoista oli tosiaan lahoja, mutta huonon vieressä saattoi olla ihan priimaa. Jokainen rima ruuvattiin kiinni jokaiseen kaareen. Tähän meni 2500-3000 ruuvia ja 10h = 5 ruuvia minuutissa. 
Konehuone siivottuna moottoria varten

Sitten kyljet hiottiin ja koko paatti tunkattiin ylemmäs, jotta alla pystyy työskentelemään. Alusta siivottiin kaikesta talven aikana kertyneestä romusta ja kitkettiin pidemmät korret pois kuiduttajien tieltä. 

Onneksi oli aivan upeita ilmoja ja oli todella mukavaa hommailla. Kannella pressujen alla oli tosin tukalat +32c, vaikka ulkomittari näytti vain +15c. Alempana lämpötila pysyi sentään järkevämpänä. Oli mahtavaa availla pressuja ja päästää kevätilma tuulettamaan paikkoja. Yksi aamu jäi erityisesti mieleen. Oli 1.5. ja olin klo 8 aamulla ainoa satamassa. Aivan hiljaista ja meri aivan pläkä. Upea fiilis. Hetken päästä tajusin hiljaisuuden johtuvan juurikin vapusta ja että suuri osa on joko darrassa tai piknikillä, tai molemmissa.
Moottori on saapunut!

Nyt ovat kuiduttajat olleet pari viikkoa hommissa, ja oijoijoi kun on hyvää duunia. Toistan jo itseäni, mutta aina kun ammattiylpeät ovat duunissa niin mun hattu nousee päästä!

Myös netissä on surffailtu/shoppailtu ja ruutupaperin kanssa ährätty ihan jokaikinen ilta. Mm. sisätilojen pohjaratkaisua on piirrelty moneen kertaan, mikä on melkoisen hankalaa, kun tarkkoja mittoja ei vielä ole... Lopulliset ratkaisut tehdäänkin vasta käytännössä paatilla. Laitteiden ja härveleiden tilaus on ohittanut kuumimman vaiheensa ja suuri osa on jo toimitettukin. Mun vanhempien parveke alkaakin olla tupaten täynnä. Sieltä löytyy Liebherrin jääkaappi, Wilfan pienoisliesi, Weberin kaasugrilli, kiukaan turvalevyjä jne. Paatin lähelle varastoon on viety sisätilan led-lamput, Stalan tiskiallas, Harvian M3 kiuas kivineen (meille tulikin sitten puukiuas!), Oraksen suihku sekä keittiöhana. Myös Sunwindiltä tilatut 4x nesteakut, 5k invertteri sekä aurinkopaneelit on jo haettu. Sekä ikkunat, joita tulee lopulta 30kpl!!! Niihin ollaan tekemässä alumiinireunuksia.

Kuidutettua kylkeä. Vasta 1 kerros laitettu
Kuidutusta
Nautikulmassa odottaa noutoa hydrauliikkaa, ankkuri, kettinki ja vinssi sekä WC-pytty.  Aurassa on yhdellä sahalla odottamassa hirveä läjä puutavaraa. Pari päivää sitten tilasin kaikuluotaimen ja kompassin ja hieman yllättäen päädyttiinkin eteenpäin näyttävään EchoPilot 2D kaikuluotaimeen (ajatus oli hankkia halvin mv mitä markkinoilta löytyy). Ne tilasin UK:sta kun hinta oli melkein puolet halvempi Suomen hinnoista....  Lämppäriksi tulee Safire 3600Di Genius –malli ja tämän tilailin alkuviikosta pitkällä anturijohdolla varustettuna. Olisin saanut muutaman kympin halvemmalla toisesta paikasta, mutta ostin heiltä, koska Meredinin Teemu on ihan kunkku asiakaspalvelussa!  Jos mulla olisi yritys, niin palkkaisin kaverin heti. Uskomatonta asiakaspalvelua.

Sitten on vielä hankittavaa enää jotain pari lamppua, saunan lauteet sekä koko patjasto (ja kaikenmaailman perusvenehärveleitä, joita ei ole tullut mieleenkään vielä). Loppu onkin paikalleen laittamista. Helppoa, eikö?

Moottorikin saapui viime viikolla. Kone ja polttoainetankit nostetaan sisään kun kylkien kuidutus on valmis. Tässä tuli vähän suunnitteluvirhe, kun moottoripeti oli tekemättä moottorin saapuessa.Keulaan päin imuroinnin jälkeen.
Ja hytin vierestä perään päin.


Katto tiputettu pois (oli muuten melkoisen hankala operaatio!)
Tähän tulee sauna.
Ja styyrhytin lattia poistettu.
Saunan pohja
Oleskelutilojen pohja


4 kommenttia:

 1. Loistavaa! On ilo huomata, että homma etenee. Toivottavasti pääsette pian merelle. Vaikka monesti sanotaan, että matka on tärkeämpi kuin määränpää, niin uskoisin, että tulette nauttimaan siitä määränpäästä jopa enemmän kuin matkasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti tosiaan etenee ja jussina pitäisi päästä vesille. Matka on ollut melkoisen opettavainen ja kivaa tietää tarkalleen mitä paatilla on tehty. Toivon tosiaan, että veneily on sitten kuitenkin kivempaa kuin raksaaminen 8)

   Poista
 2. Hei!kiinnostaisi tietää mikä maston kohtalo oli?
  Itsellä troolarin kunnostus menossa myös, ja masto olisi hakusessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Valitettavasti masto (joka taisi olla vanha puhelintolppa) oli mennyt melkoisen happamaksi eli se meni palasiksi ja kaatopaikalla. Itse hankimme vielä jonkin alumiinisen kevytmaston ihan koristeeksi ja riippumaton pidikkeeksi. Missä päin ja millainen sinun paatti on?

   Poista